Wage Và Salary Khác Nhau Như Thế Nào / Top 4 # Xem Nhiều Nhất & Mới Nhất 3/2023 # Top View | Channuoithuy.edu.vn

The Difference Between Salary And Wages

The essential difference between a salary and wages is that a salaried person is paid a fixed amount per pay period and a wage earner is paid by the hour. Someone who is paid a salary is paid a fixed amount in each pay period, with the total of these fixed payments over a full year summing to the amount of the salary. This person is considered to be an exempt employee. There is no linkage between the amount paid and the number of hours worked. Someone receiving a salary is usually in a management or professional position.

For example, if a person has a $52,000 salary and he is paid once a week, then the gross amount of each of the 52 paychecks he receives during the year is $1,000 ($52,000 / 52 weeks). The person receiving a salary is not paid a smaller amount for working fewer hours, nor is he paid more for working overtime.

Someone who is paid wages receives a pay rate per hour, multiplied by the number of hours worked. This person is considered to be a non-exempt employee. For example, a person who is paid a wage of $20 per hour will receive gross pay of $800 ($20/hr x 40 hours) if he works a standard 40 hour week, but will only receive gross pay of $400 ($20/hr x 20 hours) if he works 20 hours in a week. A person who receives wages is also entitled to overtime pay of 1.5x his normal rate of pay if he works more than 40 hours per week.

There is also a difference between salary and wages in regard to the speed of payment. If a person is paid a salary, he is paid through and including the pay date, because it is very simple for the payroll staff to calculate his salary, which is a fixed rate of pay. However, if a person is paid wages, he is usually paid through a date that is several days prior to the pay date; this is because his hours may vary, and the payroll staff needs several days to calculate his pay.

If a person is paid wages and there is a gap between the last day worked for which he is paid and his pay date, that gap is paid in his next paycheck. This gap does not exist for a salaried worker, since he is paid through the pay date. Thus, pay is much more likely to be accrued in a company’s financial statements for a person being paid wages than for someone being paid a salary.

The expression of a person’s pay rate varies depending on whether that person receives a salary or wages. Thus, a person may receive a salary of $52,000, or wages of $25.00 per hour. Assuming a standard work year of 2,080 hours per year, the person receiving wages of $25.00 per hour is actually earning the same gross pay as the person receiving a salary of $52,000 (2,080 hours x $25/hour), though the person earning a wage has the opportunity to earn overtime, and so can be considered in a better compensation situation than the person being paid a salary.

Related Courses

Payroll Management

Sắt Và Thép Khác Nhau Như Thế Nào?

Sự khác biệt cơ bản giữa sắt và thép.

Khác biệt lớn nhất có thể thấy được ở sắt và thép là: trong khi sắt và một yếu tố tự nhiên thì thép là hợp chất. Có thể tìm thấy các quặng sắt trong các tảng đá. Sau đó đem những quặng sắt này đi nung chảy sẽ tạo thành sắt nguyên chất. Bạn có thể sử dụng máy móc để tạo những thỏi sắt này thành nhiều nguyên liệu khác nhau. Thép là một hợp kim được tạo thành từ nhiều thành phần khác nhau. Chủ yếu là sắt và cacbon. Tùy thuộc vào các loại thép muốn tạo ra mà tỉ lệ để pha trộn sẽ khác nhau. Mỗi loại sẽ có thuộc tính khác nhau, để sử dụng với các mục đích khác nhau. Ví dụ như nếu bạn trộn thép với crom thì sẽ có được thép không gỉ và bền hơn các loại khác. Trong các công trình ngày nay, thép được sử dụng rộng dãi hơn so với sắt vì nó mạnh hơn và tốt hơn cho sức nén và sức căng. Các vật dụng trong gia đình trước đây chủ yếu được làm bằng gang và sắt, nhưng sau cuộc cách mạng công nghiệp nó đã dần bị thay thế bởi các vật dụng được làm bằng thép. Nếu một hợp kim sắt có chứa 2% cacrbon thì vẫn có thể được gọi là thép. Và nếu trên 2% carbon thì sẽ được gọi là gang.

Sự khác nhau giữa Sắt và thép về tính chất

Nếu chỉ nhìn vào bề ngoài của sản phẩm, người bình sẽ rất khó đẻ phân biệt đâu là sắt đâu là thép. so với tính chất vật lý và tính chất hóa học thì sự khác nhau giữa sắt và thép rất rõ ràng

Độ cứng

Thép có thể hoàn toàn thay thế sắt trong các công trình xây dựng nhà cửa, chung cư, đường sắt và nhiều công trinh khác. Thép thường nhẹ hơn sắt. Khả năng uốn cong, biến dạng và vênh theo thời gian của sắt là lớn hơn.

Tính ăn mòn.

Ăn mòn là một quá trình oxy hóa khi để các vật liệu này ngoài môi trường. Sự oxy hóa làm cho kim loại bị gỉ, ăn mòn và chuyển sang màu cam. Đây là một tính chất vật lý cho thấy rõ sự khác nhau giữa sắt và thép. Cả sắt và thép đều không tránh khỏi sự ăn mòn của môi trường. Tuy nhiên, khả năng ăn mòn của thép ít hơn và nó ít xốp hơn. Cụ thể, người ta đã chế tạo ra loại thép không gỉ để tránh các nguyên vật liệu gặp phải hiện tượng này. Ngoài ra, trong quá trình sử dụng người ta còn sơn một lớp phủ bề mặt ngoài của sắt và thép để chống lại sự oxy hóa.

Độ bền

THAM KHẢO: CÁC LOẠI THÉP CHẤT LƯỢNG, GIÁ RẺ

TẠI ĐÂY

Tính bền vững

Cả sắt và thép đều được coi là có tính bền vững cao. Bạn đều có thể nung tan chảy 2 vật liệu này để chế tạo ra các vật dụng mới. Không có vật liệu nào mất đi độ bền khi chúng được tái chế nhiều lần. Tuy nhiên, thép được coi là một nguyên vật liệu thân thiện với môi tường hơn. Do quá trinh tái chế sẵn sẽ tốn nhiều năng lượng hơn thép.

Tính linh hoạt

Bạn có thể uốn cong và định hình thép theo cách bạn cần và thậm chí là tạo ra các thanh thép rỗng. Sắt nguyên chất thông thường rất mềm. Nên cần trộn sắt với carbon hay một số hợp kim khác để tạo ra một hợp kim, giúp nó có thêm sức mạnh. Sắt nguyên chất thích hợp để đúc và rèn các vật liệu trang trí công phu, nhưng nó không hữu ích trong xây dựng.

Giá cả

Sử dụng thép giúp tiết kiệm chi phí hơn so với sắt. Thép và sắt có nhiều mức giá khác nhau, nhưng thường giá thép sẽ rẻ hơn. Để được tư vấn thêm về các loại thép, hãy liên hệ với chúng tôi. 

CÔNG TY TNHH THÉP HÌNH ĐỨC GIANG

Địa chỉ: 4/53 Đức Giang – Long Biên – Hà Nội Hotline: 

0965.999.806 – 0912.277.624

Email: thephinhducgiang@gmail.com

Dầu Và Mỡ Khác Nhau Như Thế Nào?

Dầu ăn và mỡ cung cấp năng lượng như nhau, tức là 1g cung cấp 9k calo nhưng thành phần các axit béo lại khác nhau.

1.1. Dầu ăn thực vật

Dầu thực vật không chứa cholesterol nhưng chứa nhiều axit béo chưa no giữ vai trò quan trọng cho cơ thể, nhưng axit arachidonic – một axit béo chưa no rất ít. Trẻ em bên cạnh việc dùng dầu ăn thực vật cũng nên ăn các loại dầu được chiết xuất từ gan cá, mỡ cá có chứa các axít béo Omega-3, DHA và EPA, đây là những dưỡng chất rất tốt cho sự phát triển toàn diện của trẻ em. Trong đó dầu cá giúp cho quá trình phát triển triển não bộ ở trẻ, giúp tăng cường thị giác và ngăn chặn các rối loạn hành vi của trẻ.

XEM THÊM: Ăn mỡ lợn có béo không? Nên dùng mỡ lợn hay dầu ăn?

1.2. Mỡ động vật

Mỡ động vật chứa nhiều cholesterol, chứa nhiều axit béo no không tốt cho hệ tim mạch của người cao tuổi. Tuy nhiên đối với trẻ em thì cholesterol là chất cần thiết có vai trò sản xuất các nội tiết tố sinh dục, thượng thận. Chính vì thế, không nên loại bỏ mỡ trong các bữa ăn hàng ngày của trẻ, nên cho trẻ ăn nửa dầu, nửa mỡ. Mỡ động vật nhất là mỡ gan cá và một số động vật ở biển chứa nhiều axit arachidonic, nhiều vitamin A, D rất cần thiết cho cơ thể.

Nhìn chung việc lựa chọn mỡ động vật hay dầu thực vật cho từng đối tượng nên có sư tư vấn của bác sĩ và các chuyên gia dinh dưỡng. Trường hợp nếu người béo phì, mỡ máu cao hơn mức bình thường, người cao huyết áp, tiểu đường, xơ vữa động mạch nên dùng dầu thực vật, rau xanh, trái cây, các loại cá và không nên dùng mỡ động vật. Còn nếu người bình thường không phải kiêng mỡ động vật thì có thể sử dụng tỷ lệ dầu – mỡ là 2-1 hoặc 3-1. Đối với trẻ em không nhất thiết phải kiêng mỡ động vật nhưng không nên cho trẻ ăn quá nhiều sẽ gây béo phì.

2.Sử dụng dầu – mỡ cho trẻ em như thế nào?

Dầu mỡ đối với trẻ em là rất cần thiết và là nguồn cung cấp năng lượng chính, do lượng thức ăn trẻ ăn ít mà nhu cầu năng lượng cao nên trẻ sẽ phải ăn nhiều dầu – mỡ hơn. Chính vì thế mà dầu – mỡ không thể thiếu được trong các bữa ăn của trẻ. Đối với trẻ nhỏ dưới 6 tháng bú mẹ hoàn toàn nên chất béo trong sữa mẹ chiếm 50% năng lượng. Còn trẻ từ 6 tháng trở đi, đến thời kỳ ăn dặm thì lượng chất béo trong bữa ăn phải có từ 40-45%. Với trẻ dưới 1 tuổi, năng lượng do chất béo cung cấp khoảng 40%. Trẻ từ 1-3 tuổi năng lượng do chất béo cung cấp khoảng 30-35%.

Như vậy, nếu chế độ ăn thiếu chất béo có thể là một trong những nguyên nhân khiến cho bé chậm tăng cân do thiếu năng lượng. Bên canh đó, chế độ ăn cho trẻ thiếu dầu – mỡ sẽ khiến trẻ không hấp thu được các loại vitamin A, D, K, E… dẫn đến trẻ chậm lớn, biếng ăn, còi xương, hay ốm vặt. Trẻ rất cần phát triển và tăng trưởng nhanh cả về thể chất lẫn tinh thần trong những năm đầu đời. Do vậy, nếu thiếu hụt chất béo trong bữa ăn hàng ngày sẽ làm ảnh hưởng đến các cơ quan trong cơ thể nhất là hệ thần kinh. Bởi thế mà cha mẹ phải đảm bảo đủ chất béo cho trẻ.

3.Những điều cần lưu ý khi sử dụng dầu và mỡ

Để được tư vấn trực tiếp, Quý Khách vui lòng bấm số hoặc đăng ký lịch trực tuyến TẠI ĐÂY. Tải ứng dụng độc quyền MyVinmec để đặt lịch nhanh hơn, theo dõi lịch tiện lợi hơn!

Difference Between Salary And Wages (With Comparison Chart)

The main difference between salary and wages lies in the fact that salary is fixed, i.e. it is predetermined and agreed between the employer and employee, while wages are not fixed, as it varies depending on the performance of the labour. This article presents you the important differences between salary and wages in tabular form.

Content: Salary Vs Wages

Comparison Chart

Definition of Salary

The term salary is the agreed upon amount of money between the employer and the employee that is extended at regular intervals on the basis of an individual’s performance. Salary is generally a fixed amount of package calculated on an annual basis. When divided by a number of months the amount to be disbursed monthly is ascertained. The same is given to the employee on the basis of his productivity.

An employee is supposed to work for certain fixed hours daily but if Sometimes the work is not finished in time the employee has to devote his extra time without any additional pay. An employee is entitled to leaves, perks, and benefits, i.e. salary will be given if an employee has availed a leave and didn’t turn up for the work.

Salaried persons are generally said to be doing ” white collar office jobs” which implies that an individual is well educated, skilled and is employed with some firm and holds a good position in the society.

Definition of Wages

Wage is termed as a compensation that is given on the basis of the amount of work done and the hours spent in doing that. Wages are variable and do vary with day to day functioning of an individual. Wages are given to labours who are engaged in manufacturing processes and get the compensation on a daily basis.

Labour is paid on the basis of hours and in order to increase the pay, extra hours have to be devoted to fetch chúng tôi individual is paid for his presence, not for his absence i.e. in case a person do not come for the work he will not be paid for that day.

The waged person are said to be doing ” blue collar labour job” which implies that an individual is engaged in the unskilled or semi-skilled job and is drawing wages on a daily basis.

Key Differences Between Salary and Wages

Following are the major differences between salary and wages:

Salary is the fixed amount of compensation which is paid for the performance of an employee. Wage is the variable amount of compensation which is paid on the basis of hours spent in finishing a certain amount of work.

Salary is given to the skilled persons who apply their proficiencies in respective fields and generate the revenues for the firm. Whereas wages are paid to the semi-skilled or unskilled worker such as carpenter, welder, electrician, etc. who work on hourly basis.

In the case of salary, the cost incurred is fixed i.e. fixed amount is paid monthly. Whereas in wages, the cost is variable, because it can vary with the day to day performance of an individual.

Salary once decided, in the beginning, remains fixed throughout. Whereas in wage system, there is a wage rate that keeps on changing and an individual is paid on the basis of prevailing wage rate.

Salary is generally paid at fixed intervals i.e. monthly. Whereas wages are paid on a daily basis for the number of hours spent.

Salary is paid on the basis of the performance of an individual. Whereas wages are paid on hourly basis i.e. the amount of work done in hours.

Salary is paid to employees who possess the skills and efficiencies in completing the office work. Whereas wages are paid to the labours, who are engaged in manufacturing processes and do the work on an hourly basis.

Salary is given to those who are engaged in administrative or office work job. Whereas wages are paid to those, who are engaged in manufacturing processes that require unskilled or semi-skilled workers.

A salaried person usually has KRA i.e. key resultant area set for the month on the basis of which their performance is judged. Whereas the waged person does not have any KRA and is judged on the basis of hourly work done.

Salaried persons are not paid additional compensation for any extra hours. Whereas wage holder does get an additional pay for the extra hours devoted by him.

Conclusion

It can be easily concluded from the above comparison that salary is a fixed amount of money paid at a regular intervals to an individual for the work done by him in given period of time whereas wage is a variable pay given to an individual for the number of hours spent by him in completing a certain amount of work.