Xu Hướng 3/2023 # Phân Biệt Please Và Thank You # Top 9 View | Channuoithuy.edu.vn

Xu Hướng 3/2023 # Phân Biệt Please Và Thank You # Top 9 View

Bạn đang xem bài viết Phân Biệt Please Và Thank You được cập nhật mới nhất trên website Channuoithuy.edu.vn. Hy vọng những thông tin mà chúng tôi đã chia sẻ là hữu ích với bạn. Nếu nội dung hay, ý nghĩa bạn hãy chia sẻ với bạn bè của mình và luôn theo dõi, ủng hộ chúng tôi để cập nhật những thông tin mới nhất.

1. Yêu cầu

Chúng ta dùng please để lời yêu cầu trở nên lịch sự hơn. Ví dụ: Could I have some more rice, please? (Tôi có thể dùng thêm cơm được không?) Would you like some help? ~ Yes, please. (Cô có cần giúp không? ~ Vâng, làm ơn.)

Chú ý rằng please không biến một mệnh lệnh thành một yêu cầu. Hãy so sánh: Stand over there. (ra lệnh) (Hãy đứng ở đằng kia.) Please stand over there. (ra lệnh lịch sự hơn) (Làm ơn đứng ở đằng kia.) Could you stand over there, please? (Anh có thể làm ơn đứng ở đằng kia không?) (yêu cầu lịch sự)

Please do là câu đáp lại khá trang trọng cho lời xin phép được làm gì đó. Ví dụ: Do you mind if I open the window? ~ Please do. (Anh có phiền nếu tôi mở cửa sổ không? ~ Xin cứ làm đi.)

2. Không được dùng please

Chúng ta không dùng please để hỏi xem lại xem ai đó vừa nói gì. Ví dụ: I’ve got a bit of a headache. ~ I beg your pardon? (Tôi hơi đau đầu chút. ~ Xin lỗi?) KHÔNG DÙNG: …Please?

Chúng ta không dùng please khi chúng ta đưa ai đó cái gì. Ví dụ: Have you got a pen I could use? ~ Yes, here you are. (Cậu có cái bút nào tớ có thể dùng được không? ~ Có, đây này.) KHÔNG DÙNG: …Please.

Please không được dùng như câu trả lời đáp lại Thank you. Ví dụ: Thanks a lot. ~ That’s OK. (Cảm ơn rất nhiều. ~ Không có gì.) KHÔNG DÙNG: …Please?

3. Thank you và thanks

Thanks thân mật hơn thank you. Các ví dụ thông dụng: Thank you. (Cám ơn bạn.)  (KHÔNG DÙNG: Thanks you.) Thank you very much. (Cám ơn bạn rất nhiều.) Thanks very much. (Rất cám ơn.) Thanks a lot. (Cám ơn rất nhiều.) KHÔNG DÙNG: Thank you a lot. Thank God it’s Friday. (Ơn Chúa hôm nay là thứ Sáu rồi.) KHÔNG DÙNG: Thanks God…

Indeed có thể dùng để nhấn mạnh thêm cho very much. Ví dụ: Thank you very much indeed. (Thực sự cảm ơn anh rất nhiều.) NHƯNG KHÔNG THƯỜNG DÙNG: Thank you indeed.

Thank you for/Thanks for có thể có dạng –ing theo sau. Sở hữu từ không cần thiết và không được dùng trong trường hợp này. Ví dụ: Thank you for coming. ~ Not at all. Thank you for having me. (Cảm ơn vì đã đến. ~ Không có gì. Cảm ơn vì đã mời tôi.) KHÔNG DÙNG: Thank you for your coming.

Một số người nói Cheers với nghĩa Thanks.

4. Chấp nhận và từ chối

Chúng ta thường dùng Thank you/Thanks như Yes, please để chấp nhận những lời đề nghị. Ví dụ: Would you like some potatoes? ~ Thank you.  (Anh có muốn một ít khoai tây không? ~ Cảm ơn.)

Để làm rõ ý muốn từ chối một điều gì đó, chúng ta nói No, thank you/No, thanks. Ví dụ: Another cake? ~ No, thanks. I’ve eaten too many already.

Yes, thanks chủ yếu được dùng để xác nhận một điều gì đó là đúng Ví dụ: Have you got enough potatoes? ~ Yes, thanks.

5. Đáp lại lời cảm ơn

Trong tiếng Anh, không có câu đáp lại cho Thank you, đặc biệt người Anh thường không hay đáp lại khi họ được cảm ơn vì một điều nhỏ nhặt. Nếu cần có một lời đáp lại thì chúng ta có thể nói Not at all (khá trang trọng), You’ve welcome, That’s (quite) all right hoặc That’s OK (thân mật). Một số người nói No problem (thân mật). Hãy so sánh: Could you past the salt? ~ Here you are. ~ Thanks. ~ (no answer) (Có thể đưa tôi lọ muối không? ~ Đây. ~ Cảm ơn. ~ (không trả lời) Here’s your coat. ~ Thanks. ~ (no answer) (Áo khoác của cậu này. ~ Cảm ơn. ~ (không trả lời) Thanks so much for looking after the children. ~ That’s all right. Any time. (câu trả lời cần thiết) (Cảm ơn vì đã trông bọn trẻ. ~ Không có gì. Lúc nào tôi cũng có thể giúp được.)

Phân Biệt みたい よう らしい っぽい So Sánh Mitai You Rashii Ppoi

Phân biệt みたい よう らしい っぽい. Chào các bạn trong bài viết này Tự học online xin cùng các bạn so sánh 3 từ hay dùng, nhưng lại có ý nghĩa tương tự nhau đó là みたい, らしい và っぽい

2) Dùng để so sánh với cái gì đó có tính chất tương tự ロナルドは、ロボットみたいに 強い。 Ronaldo khoẻ như Robot彼は 太陽みたいに 明るい。 Anh ấy sáng như mặt trời vậy

3) Dự đoán彼女は 疲れているみたいだ。 Có vẻ như cô ấy đang mệt. Dự đoán này dựa trên quan sát bên ngoài.

Giống như みたい, nhưng trang trọng, lịch sự hơn.

2) Dùng để so sánh với cái gì đó có tính chất tương tự ロナルドはロボットのように 強いです。 あなたは 太陽のように 明 るいです。

3) Dự đoán, trông giống như. Thường dựa trên thông tin của người khác.彼女は 疲 れているようだ。

3′) Dự đoán, có vẻ rằng.彼女は 疲れているらしい。 (Theo như tôi nghe nói) Hình như cô ấy mệt.

4) Đưa ra tính chất điển hình của cái gì đó彼女はとても 女らしい 人だ。 Cô ấy rất nữ tính (ra dáng phụ nữ) ロナルドはとても 男らしい。 Ronaldo rất nam tính (ra dáng đàn ông)

1) 色の 名前+っぽい Danh từ chỉ màu sắc + っぽい その 色に 近い、その 色が 混ざっている、はっきりとその 色ではないが、そういう 印象がある Có nghĩa rằng : Gần với màu đó, có màu đó lẫn vào, chính xác mà nói thì không có màu đó, nhưng có cảm giác, tạo cho ta ấn tượng là có màu đó. Ví dụ黒っぽい 服 Bộ quần áo hơi đen、 青っぽい 緑 Màu xanh lá cây có hơi hướng xanh da trời

2) 動詞+っぽい ( 忘れる quên、 怒る thức giận、飽きる chán など) – Động từ +っぽい すぐ~する  < 悪い 意味 > Mang nghĩa xấu : Hay… , lập tức có thể …, dễ…

Ví dụ :

忘れっぽい hay quên、 怒 りっぽい hay tức giận

3) 名詞+っぽい Danh từ +っぽい ~のような 性質がある、~の 感じがする Có tính chất như là, có cảm giác như là (mặc dù không phải là), chỉ 1 phần tính chất nào đó giống với danh từ trước đó. Ví dụ :子どもっぽい (như trẻ con, mặc dù không phải là trẻ con)、 大人っぽい (trẻ con) mà như người lớn、 男 っぽい (con gái mà) như con trai.

Phân biệt みたい よう らしい っぽい mitai you rashii

Phân biệt みたい và っぽい mitai và ppoi

AはBみたいだ:A và B là 2 vật khác nhau nhưng có tính chất, diện mạo, tính cách như là B.

AはBっぽい:A Có một chút tính chất, diện mạo, tính cách gần với B.

○ 彼は 子 どもみたいだ。(Cậu ấy không phải là trẻ con, nhưng tính khí… cứ như trẻ con)

○ 彼は 子 どもっぽい。(tính khí hơi trẻ con)

○うそみたいな 話(Câu truyện như đùa, nhưng là thật)

○うそっぽい 話 (Có vẻ nó là chuyện đùa hơn là thật (dự đoán, chưa chắc chắn)

× 太陽っぽい 女の 子 ( Sai . không thể dùng っぽい trong trường hợp này, vì chúng là 2 vật hoàn toàn khác nhau)

Phân biệt みたい và らしい – phân biệt mitai và rashii

Mitai so sánh sự giống nhau đơn thuần giữa 2 vật ロボットみたい Giống hệt như robot. らしい thể hiện cái đặc trưng. 男 らしい Ra dáng đàn ông.

らしい thường dùng trong các câu khen ngợi, trong khi みたい thì không nhất thiết phải vậy 😉

I Love You 3000 Là Gì? Tại Sao Nói I Love You 3000?

I love you 3000 là gì? Tại sao lại nói I love you 3000? Ai nói ‘I love you 3000’ có nguồn gốc từ bom tấn thành ‘hot trend’ mạng xã hội hiện nay.

là một câu nói có ‘I love you 3000’ nghĩa là ‘Tôi yêu bạn 3000 lần’ nguồn gốc từ bom tấn Avengers: Endgame. Ngoài ‘I love you 3000’, cộng đồng mạng Việt Nam cũng đang nổi sóng với cụm từ ‘Cục xì lầu ông bê lắp‘ nghe vui tai mà chẳng hiểu là gì.

Trước khi đọc tiếp bạn nên suy nghĩ kỹ vì có spoil Avengers: Endgame.

Trong phim Avengers Endgame , ‘I love you 3000’ được nói hai lần:

1. Con gái của Tony Stark là Morgan Stark đã nói ‘I love you 3000’ với Tony Stark khi bắt đầu bộ phim. 2. Tony Stark đã nói‘I love you 3000’ ngay trước khi chết vào cuối phim.

Tony Stark là người bắt đầu toàn bộ vũ trụ điện ảnh kỳ diệu. Và cái chết của Iron Man đánh dấu sự kết thúc của cả một thời đại.

Như vậy, câu nói ‘I love you 3000’ là lời yêu thương của cha con Tony Stark dành cho nhau. Ngoài ra, những fan chân chính của MCU sau khi xem xong Sau đó, họ còn Như vậy, ‘3000’ là con số thể hiện mức độ tình cảm của siêu anh hùng với đứa con gái dễ thương, đáng yêu nhất của mình. Endgame thì quyết tâm ‘cày’ lại 22 bộ phim của vũ trụ MCU từ Iron Man (2008) cho tới Endgame thì phát hiện ra tổng thời lượng là 2880 phút. tính thêm 120 phút của phim Spider-Man: Far From Home – được cho là kết thúc Phase 1 – thì sẽ cho ra chính xác con số 3000. 3000 Endgame lời tri ân Marvel gửi đến người hâm mộ khi đã đồng hành và yêu quí vũ trụ MCU trong từng phút từng giây.

Bất kỳ ai là fan của MCU đều yêu Tony. Khi Tony nói những lời cuối cùng này, rất nhiều khán giả trong rạp chiếu phim đã sụt sùi vì xúc động. Và mọi người vẫn đang thương tiếc cho cái chết của anh. Và đó là lý do những lời cuối cùng của Iron Man như ‘I love you 3000’ sẽ còn mãi trong lòng người hâm mộ.

Gợi lên một khoảnh khắc đặc biệt sâu sắc trong Endgame, Marvel Studios đã tweet lời cảm ơn đến những người hâm mộ trung thành MCU.

Avengers: Endgame là một siêu phẩm, phá vỡ các kỷ lục phòng vé và mang đến cho khán giả cảm giác hồi hộp về trải nghiệm điện ảnh kết thúc một giai đoạn quan trọng trong MCU.

Từ dàn diễn viên toàn sao cho đến đạo diễn, kịch bản… tạo ra 22 bộ phim của Infinity Saga đã là một nỗ lực tập thể thực sự.

Tiếng cười, nước mắt và mong muốn tiếp tục biết chương tiếp theo là gì đã khiến giai đoạn đầu tiên của Vũ trụ Điện ảnh Marvel trở nên rất đặc biệt.

Why You Can’T Ignore High Cholesterol

What is cholesterol and why is high cholesterol bad for you? Find out how high cholesterol can affect your heart and how to lower it.

What is cholesterol?

Cholesterol (matū ngako) is a fat-like substance in your blood. It comes from two places:

some is made naturally by your liver

some comes from the food you eat.

Cholesterol isn’t always ‘bad’. Your body needs some cholesterol to work properly. It uses it to develop cells and hormones, and to process and digest fats. But, if the amount of cholesterol in the blood gets too high, it can cause a heart attack or stroke.

Types of cholesterol

There are two types of cholesterol:

low-density lipoprotein (LDL cholesterol)

high-density lipoprotein cholesterol (HDL cholesterol).

LDL cholesterol

LDL cholesterol is sometimes called ‘bad cholesterol’. When you have too much LDL cholesterol it builds up in the arteries (the blood vessels that carry blood and oxygen around the body).

The build-up of cholesterol causes lumps of hard fat called plaque to form on the artery walls. These can break off, block the artery, and cause heart attacks and strokes.

HDL cholesterol

HDL cholesterol is the ‘good’ cholesterol. It works like a cleaner, carrying LDL cholesterol out of the arteries to your liver, where it is broken down and used by the body.

Triglycerides

Triglycerides are another type of fat in your blood.

When we eat or drink our body turns any energy (calories) that it doesn’t need into triglycerides, which are then stored in fat cells.

Triglyceride levels normally rise after we’ve eaten, but when we consume more energy than our body needs they stay at a high level, rather than returning to normal.

This is particularly true if our diet includes lots of refined sugar. This includes:

foods high in added sugar, like sweets, baked goods and chocolate

low fibre carbohydrates, like white bread

alcohol and fizzy drinks, which include lots of extra sugar.

Like cholesterol, high triglycerides can increase the amount of plaque (hard fat) in the artery walls.

Cholesterol tests

The only way to measure cholesterol is to get a blood test. Sometimes your doctor will call this blood test a ‘lipid profile’ or ‘lipid test’. Lipid is another word for fat, so this test includes your cholesterol and your triglyceride levels.

Usually you will have to go to your closest laboratory (lab) for the blood test. Sometimes the practice nurse can take the blood at your doctor’s practice.

Some New Zealand pharmacies also offer a cholesterol testing service. This is a finger-prick test that measures the same things as the blood tests. If the reading is high, your pharmacist will send you to your GP for a follow-up appointment.

When should I get my cholesterol levels checked?

If you haven’t had a cholesterol test before, talk to your doctor or nurse about when you should have one.

If you’re at higher risk of heart attack or stroke because of your or family’s health history, then you may need one at a younger age.

Cholesterol tests are given routinely as part of a heart health check.

If high cholesterol runs in your family, you may need to have a check as early as in your teens.

Understanding cholesterol readings

The results of your blood test will include your levels of:

HDL cholesterol (‘good cholesterol’)

LDL cholesterol (‘bad cholesterol’)

triglycerides

total cholesterol. This is the total amount of cholesterol in your blood, which is the HDL and the LDL added together.

total cholesterol/HDL ratio (cholesterol ratio). Your cholesterol ratio is important because it shows the amount of ‘good cholesterol’ versus the amount of ‘bad cholesterol’.

Healthy cholesterol readings

There isn’t a normal cholesterol level that applies to everyone. Your ideal cholesterol level depends on your overall risk of heart attack and stroke. To help know this, your GP or other health provider may do a cardiovascular risk assessment.

If you are at high risk of a stroke or heart attack you should aim to have an LDL cholesterol level less than 1.8 mmol/L.

What is high cholesterol?

High cholesterol is when there’s too much bad cholesterol (LDL) and/or not enough good cholesterol (HDL) in your blood.

This picture shows what it looks like if you have low cholesterol, normal cholesterol and bad cholesterol levels.

Sometimes health professionals talk about the terms dyslipidaemia and hyperlipidaemia. Both are clinical terms that mean your levels of cholesterol are outside the normal range.

Symptoms of high cholesterol

You won’t know if you have high cholesterol because it doesn’t usually have symptoms. The only way to know is to have a blood test.

Why does high cholesterol matter?

When your cholesterol is too high it can build up as plaque in your arteries. If the plaque gets too big, or breaks off, it can cause a heart attack and stroke. This risk also increases when your triglycerides are too high.

Your doctor will use the results of your blood test and your other heart attack risk factors to decide whether you need medication to lower your cholesterol or triglyceride levels.

What causes high cholesterol?

Different things that can cause high cholesterol. Some of these causes you can change and some of them you can’t.

Risk factors you can change:

Too much food high in saturated fats, like red meat, butter, cream, and other dairy products

Too many foods with refined sugars, such as sweets, baked goods, white bread and fizzy drinks

Too much alcohol

Not being active enough each day

Smoking

Having too much body fat, especially around the middle

The good news is there’s lots of ways to manage these risks. Read about lowering your cholesterol.

Risk factors you can’t change:

Family history

Age

Biological sex (whether you’re male or female)

Other medical conditions such as kidney or liver disease, or hypothyroidism.

Some high cholesterol conditions that are passed down through families, including:

familial hyperlipidaemia (high lipid levels)

familial hypercholesterolaemia (high cholesterol levels)

familial hypertriglyceridaemia (high triglyercide levels).

If you have one of these conditions, you may not be able to reduce your levels using lifestyle changes alone. You may need to go on medication as well.

If you have a parent or sibling with one of these conditions, talk to your doctor about getting your cholesterol checked. These conditions usually start at a younger age and can affect people in their teens or twenties.

How to lower cholesterol

If you have high cholesterol, your doctor may recommend lifestyle changes, medications or both.

Here are some ways to manage your cholesterol.

Eat heart-healthy food

What you eat can make a big difference to your cholesterol levels.

Cut back on foods high in saturated fats like:

And eat a wide variety of heart-healthy foods like:

whole grains

nuts and seeds

fruits and vegetables

oily fish.

Drink less alcohol

Drinking too much alcohol can increase your LDL cholesterol and triglycerides. So drinking less is a good way to lower your cholesterol.

The Ministry of Health recommends no more than 10 standard drinks per week for women and no more than 15 for men. One standard drink is equal to:

a standard can of 4% beer (300ml)

a small glass of wine (100ml)

a small single shot of spirits (25mls)

If you have high cholesterol or you’ve been diagnosed with a heart condition, you may need to drink less than this.

Quit smoking

Smoking makes your LDL cholesterol (bad cholesterol) stickier and reduces the amount of HDL cholesterol (good cholesterol) in your blood. It also damages the artery walls. This increases the build-up of plaque in your arteries and can cause risk of heart attack and stroke.

Quitting smoking is a great way to lower your cholesterol levels and reduce your risk of heart disease.

Find out how to quit smoking.

Move more

Sitting less and being more active are great ways to reduce high cholesterol.

This doesn’t mean you have to join a gym or take up running – it just means you need to move your body more throughout the day. Ideally you should do 30 minutes of activity a day.

You could try:

using the stairs not the lift

parking 10 minutes away from your work or getting off the bus a stop early

walking the dog twice around the park instead of once

taking a walk outside during a break at work

Having a swim or walk at the beach with family

doing half an hour of gardening or cleaning.

Read more about the benefits of exercise.

Cholesterol medication

Your doctor may recommend that you take medication to lower your cholesterol. If you take this medication as directed it helps lower your chance of having a heart attack or stroke.

Usually this will be from a group of medications called statins.

The benefits of taking a statin usually outweigh any side-effects. If you experience unpleasant side-effects, talk to your doctor about them. Sometimes they can change the type of statin that you’re on, or adjust your dose. Never stop taking your cholesterol medication without talking to your doctor first.

Find out more about statins.

Natural remedies and lowering cholesterol

It’s very important to talk to your health professional before using any:

supplements

vitamins

natural remedies

or complementary therapies.

Sometimes they can do more harm than good. They may interact with any medication that you’re taking, which can be dangerous. They can also make your medication less effective. Your doctor needs to know everything that you are taking to ensure that the combination is safe.

If you’ve been prescribed cholesterol-lowering medication, make sure you take it as directed by your doctor. This is one of the most effective ways to keep your cholesterol levels down.

View high cholesterol resourcesWhich foods help lower cholesterol?

Cập nhật thông tin chi tiết về Phân Biệt Please Và Thank You trên website Channuoithuy.edu.vn. Hy vọng nội dung bài viết sẽ đáp ứng được nhu cầu của bạn, chúng tôi sẽ thường xuyên cập nhật mới nội dung để bạn nhận được thông tin nhanh chóng và chính xác nhất. Chúc bạn một ngày tốt lành!