Xu Hướng 3/2023 # After Effect Là Gì? Học After Effect Không Hề Khó # Top 10 View | Channuoithuy.edu.vn

Xu Hướng 3/2023 # After Effect Là Gì? Học After Effect Không Hề Khó # Top 10 View

Bạn đang xem bài viết After Effect Là Gì? Học After Effect Không Hề Khó được cập nhật mới nhất trên website Channuoithuy.edu.vn. Hy vọng những thông tin mà chúng tôi đã chia sẻ là hữu ích với bạn. Nếu nội dung hay, ý nghĩa bạn hãy chia sẻ với bạn bè của mình và luôn theo dõi, ủng hộ chúng tôi để cập nhật những thông tin mới nhất.

Nói đến các phần mềm làm phim thì không thể không nhắc đến After Effect. Những đoạn phim thô đời thường sẽ trở nên ảo diệu, hấp dẫn người xem khi được xử lý bằng After Effect. Vậy After Effect là gì, vì sao nó lại đứng top trong bảng xếp hạng của các phần mềm làm phim chuyên nghiệp? Và học After Effect như thế nào. Qua kinh nghiệm từng dùng phần mềm này, mình xin chia sẻ một cách dễ hiểu nhất.

Adobe After Effect

After Effect là gì

After Effect thường được viết tắt AE, là phần mềm được phát triển bỡi hãng Adobe – Mỹ, chuyên tạo ra kỹ xảo, hiệu ứng đẹp mắt nhằm làm phong phú hơn cho các đoạn video. Hay dễ hiểu hơn là trong các bộ phim viễn tưởng bạn thường thấy các pha chưởng, phép thuật, tàn hình, đi trên không,.. After Effect đều làm được các hiệu ứng đó. Ví dụ như trong video bên dưới, bạn sẽ thấy được cách người tạ ra kỹ xảo giống như trong phim DR. STRANGE.

After Effect ứng dụng thế nào

Bạn đã phần nào hình dung After effect là gì rồi phải không, nó được dùng để làm những thước phim trở lên lung linh cuốn hút hơn. Tuy nhiên cụ thể nó có thể làm được gì trong các bộ phim, đoạn video?

Các hiệu ứng tinh xảo: Adobe AE cho phép tùy biến rất chi tiết, thướt phim mượt mà, chuyển động rất mượt. Như ví dụ bên trên khi nào hiệu ứng vòng lửa của DR. STRANGE, chủ thể di chuyển và vòng lửa được giữ cố định 1 vị trí tạo cảm giác rất trung thực.

After effect kết hợp với Illustrator có thể cho ra các bộ phim hoạt hình cực kỳ ấn tượng. Illustrator là tập hợp các vector hoàn toàn có thể nhúng vào After Effet xử lý chuyển động, kết hợp hiệu ứng để có được các thước phim hoạt hình sống động.

Tạo các đoạn Intro: Intro là các đoạn video ngắn vài giây giới thiệu tác giả hoặc seri video thườngxuất hiện ở đầu. Nếu từng xem qua các video của mình trên kênh Youtube bạn sẽ thấy đoạn intro đầu tiên DUY NGAO DU được mình tạo bằng Adobe After Effect. Đoạn intro của mình thuộc dạng đơn giản chứ thực ra AE còn làm được nhiều cái intro bá đạo hơn.

Ai nên học After Effect

Phần mềm sinh ra để phục vụ cho một nhóm đối tượng có mục đích nhất định. Nếu phần mềm Adobe AE rơi vào tay những người đang cần đạt được mục đích thì chắc chắn sẽ phát huy hiệu quả đánh kinh ngạc. Nói như thế không có nghĩa những nhóm người còn lại không nên học aftter effect, mà vấn là để không tốn thời gian va đạt được kết quả như mong muốn. Chính vì vậy những người sua đây theo mình nên học After Effect để phục vụ cho công việc và tự nâng tâm kỹ năng.

Nghề quay dựng Video chuyên nghiệp

Nếu đang là một freelancer quay phim hay đang làm trong lĩnh vực quay dựng phim chuyên nghiệp thì ạn không thể bỏ qua phần mềm After Effect. Nếu lướt sơ qua các trang tuyển dụng việc làm quay dựng phim bạn sẽ thấy đa số đều cần kỹ năng After Effect. Vì doanh nghiệp đã bắt đầu thấy được sức mạnh của hiệu ứng trong các đoạn video, hiệu ứng không chỉ làm video trở nên chuyên nghiệp mà còn giúp truyền tải thông điệp hiệu quả hơn (đương nhiên khi làm ở mức độ vừa phải).

CÓ THỂ BẠN QUAN TÂM

Làm Marketing, truyền thông

Như các bạn đã biết xu hướng của truyền thông số đang là Video, ngay cả Facebook cũng đang ưu tiên hiển thị video lên new feed. Vì vậy truyền tải thông điệp qua video là điều không thể thiếu hiện nay. Và để một video khắc ghi được thông điệp lâu trong tâm trí khách hàng ngoài nội dung hay còn phải thêm các hiệu ứng đặc biệt có chủ đích.

Đặc biệt nếu đang làm startup. không đủ tiềm lực xây dựng đội ngũ dựng phim chuyên nghiệp thì bạn nên tự học. Điều này giúp bạn tự xây dựng video ấn tượng đúng theo ý tưởng và vừa có thêm kinh nghiệm tự tin outsource ra bên ngoài.

Học After Effect như thế nào

Xác định mục đích

Cách học phần mềm AE hiệu quả

Theo kinh nghiệm của mình, ngoại trừ phần làm phim hoạt hình ra, để học After Effect bạn có thể áp dụng cách sau đây theo mình thấy mang lại hiệu quả nhất.

Nếu chưa biết gì hoặc biết lắt nhắt thì nên tự học After Effect online qua các khóa đào tạo bài bản từ A-Z để hệ thống hóa kiến thức sử dụng phần mềm After Effect. Việc học sử dụng công cụ bài bản giúp bạn có nền tản kiến thức để học được các kỹ thuật cao cấp hơn. Sau khi đã nắm vững cách sử dụng bạn có thể lên youtube tìm các kênh chuyên hướng dẫn làm kỹ xảo bằng After Effect để học và áp dụng vào từng trường hợp cụ thể.

Học After Effect ở đâu

Trước đây mình cũng mày mò và tự học After Effect qua youtube nhưng mình nhận ra tốn khá nhiều thời gian và kiến thức rời rạc. Chính vì vậy để hệ thống hóa cách sử dụng phần mềm AE từ cơ bản đến nâng cao mình chọn cách mua khóa học online. Bạn có thể tham khảo khóa mình từng học theo link bên dưới (được giảm 40%)

XEM CHI TIẾT KHÓA HỌC

Tham khảo các kênh Youtube chuyên hướng dẫn làm kỹ xảo bằng phần mềm After Effect:

Khác nhau giữa Adobe Premiere và After Effect

Đến đây chắc bạn đã thực sự biết được After Effect là gì, và ứng dụng như thế nào. Tuy nhiên khi làm phim chắc chắn bạn sẽ biết đến phần mềm Premiere. Premiere chuyên xử lý hậu kỳ cắt ghép, cân chỉnh màu sắc cho video, nó vẫn làm được hiệu ứng tuy nhiên thực sự không mạnh bằng After Effect. Chính vì vậy người ta thường phối kết hợp 2 phần mềm này trong quá trình xứ lý hậu kỳ phim ảnh.

Riêng về mảng phóng sự, thời sự trên các kênh truyền hình tivi, Premiere luôn được sử dụng chính trong quá trình dựng phim.

XEM KHÓA HỌC PREMIERE

Tóm lại

After Effect là một phần mềm tạo kỹ xảo, hiệu ứng rất mạnh, được rất nhiều chuyên gia dựng phim sử dụng. Tuy nhiên việc học để sử dụng không hế khó, chỉ cần bạn đam mê và xác định được nhu cầu thì chỉ cần chăm chỉ dành chút thời gian rèn luyện là hoàn toàn c ó thể master phần mềm này.

CÓ THỂ BẠN QUAN TÂM

Ngoài ra đang là một nhân viên quay dựng phim, muốn nâng mức lương hiện tại thì điều cần thiết bạn phải sử dụng thành thục phần mềm After Effect. Hay muốn phát triển một kênh youtube sống động, thu hút và giữ chân người xem lâu hơn thì After Effect sẽ là trợ thủ đắc lực.

Difference Between Affect And Effect: Affect V/S Effect

Similar words or homophones are always confusing. It has been found that even people with very good command over English also get perplexed about the usage of certain words. Two such words in the list are ‘affect’ and ‘effect’ & it’s difference. Most people do not have a clear idea about when to use ‘affect and effect’.

The other day, my fiancé texted me, “Your cute.” I replied, “No. You’re.” Now, she thinks I’m romantic, while I was only pointing out her mistake. Unfortunately, my fiancé isn’t the only person who gets confused between “Your” and “You’re.” The number is in billions. “Affect” and “effect” happen to be another pair of words that confuse most people.

It is quite natural to get confused between two words when their spelling is almost the same except for one letter. However, it’s also true that a lot of English speaking people don’t know when to use “affect” and “effect” in a sentence. If you are a student, and you use these words incorrectly in your assignment, you are going to lose some crucial marks for sure.

If you are also one of them who are still messing up the usage of ‘affect’ and ‘effect’, read this blog to solve the issue. The blog discusses the difference between the two and also explains the usage of the words.

‘Affect’ And ‘Effect’- Definition:-

To use the words appropriately, it is important to understand the meaning of the same. Otherwise, the confusion between ‘affect’ vs. ‘effect’ will never be solved.

Effect:-

This word resembles to the result of an action. There should always be a cause and then its effect. For example: The late night video game playing will have an effect on your sleep pattern. It can be said that when you use the word effect, it should be used as a form of noun. When you want to establish the impact of any phenomenon, then the word ‘effect’ is used in the context.

Affect:-

Affect vs. Effect – Rules

The basic difference between “affect” and “effect” is in their use. The word “Affect” is used as a verb, while “Effect” is used as a noun. So, according to the general rule of English grammar, the positions of these two words in a sentence should be different. However, there are some exceptions to the usage rule for “effect” and “affect,” which we will discuss later in this blog.

What is the difference between “affect” and “effect”? Understand with examples

There isn’t much difference between “affect” and “effect” besides the ones we discussed above. These are two different parts of speech. “Affect” is a verb and “effect” is a noun. Let’s make it simpler for you.

If X affects Y, then Y experiences the effect of X’s action.

If you were wondering how do I remember the difference between “affect” and “effect,” you can now simply use the aforementioned example as a template. This simple example can help you make the proper use of effect and affect in a sentence.

When to Use “Affect” with Example

If we keep the exceptions aside, “affect” should always be treated as a verb. The meaning of this word is to impact or to produce a change in something. Here are a few examples that may help you understand how to use this word in a sentence.

Example 1: Excessive usage of Smartphone can affect your eyesight.

Example 2: Thousands of lives were affected due to the flood in Mumbai.

Example 3: Your behavior affects the people around you.

Hopefully, these examples have helped you understand the correct usage of the word “affect.”

When to Use Effect with Example

Effect, on the other hand, is a noun. The meaning of this word is the result of a change. If something affects you, you are going to experience the effect of it. If you need more clarity on this, just check out these following examples.

Example 1: The excessive usage of plastic is having deadly effects on marine life.

Example 2: City’s air quality improved last night due to the effect of rainfall.

Example 3: As an effect of increasing pollution, the quality of life on earth is deteriorating.

In majority of the cases, effect is used as noun only. You should stick to that rule while using it in a sentence. However, there are certain exceptions to that rule, which you need to know.

Affect Vs. Effect – Read Some Exceptions

Now that you have learned how to use affect and effect in a sentence, you must also learn about the exceptions that bend the standard rule of English grammar. In some specific contexts, effect is used as a verb and affect is used as a noun.

Effect as a Verb:

It is possible to use the word “effect” as a verb in some context. However, the meaning of the word changes entirely. The meaning of the word “effect” as a verb is to bring about. And it generally used alongside the words such as “change” and/or “solutions. Here’s an example:

The CEO effected a change in the recruitment policy.

In this sentence, the word “effect” means to bring about. The sentence actually meant, “The CEO brought about a change in the hiring policy. If you think of using “affect,” (which is an actual verb) in this sentence would have made the same sense, you are wrong. Since “affect” means “to impact” or “to change,” using it in the sentence would have changed the meaning of the sentence.

“The CEO impacted a change in the recruitment policy,” is clearly not what was intended. However, the sentence is not incorrect. Under certain context, “affected a change” would also make proper sense. So, if you are wondering which one of these sentences is correct, the answer is both of them but in a different context.

Affect as a Noun:

The noun form of the word “affect” means emotion or feeling. Even though the word is primarily used as a verb, you can use the word as a noun in the similar way as the following example:

Tim’s affect was sudden and violent when he saw his ex with some other guy.

Here, you can see it clearly that “affect” has been used instead of the word feeling or emotion. If you have used effect in the place of affect in the sentence, it wouldn’t have made any sense.

Affected as an Adjective:

Besides being used as the past and past particle form of “affect,” the word “affected” can also be used as adjective in a sentence. It generally means pretentious, artificial or designed to impress. The word is not generally said to compliment someone. It is rather used to describe something or someone that is acting like it/he/she is more important than it/he/she actually is.

Here is an example of the usage of “affected” as an adjective in a sentence:

Most of my teammates gave an affected laughter at our boss’s joke.

Here, you can easily understand what the word “affected” is used for. You couldn’t have used the word “effected” in this sentence and made the same sense. So, there shouldn’t be any doubt about choosing the ideal word – affected or effected.

Affecting Versus Effecting-Common Mistakes Made

As the confusion about these two words remains, the common mistake that people make is especially in the usage of the words. Most of them interchange the word while using it.

For instance,

Here, ‘effect’ is a wrong choice of words because the sentence meant to state that the knee surgery had a negative influence over a person’s gait. Here, ‘affect’ would have been a right choice of word. The mistake with the use of affecting versus effecting can change the whole sentence.

For using the word ‘effect’ in the same sentence, the construction has to be different. Here it is.

Due to the knee surgery, as an ‘effect’ his gait became difficult.

Here, the sentence reveals that due to the knee surgery, his walking pace became problematic. Thus, it is the result of the knee surgery.

Another common mistake they make when they try to use ‘effect’ as a verb in some of the contexts.

For example- ‘They effected their escape through a rear window’.

Here, the word ‘effected’ is used as a verb. But, the confusion with affect or effect remains.

These are some of the common mistakes that people make with these two words. Read the blog and get a clear idea of the same.

Affect vs. Effect: How to Remember the Difference?

If someone asks you “do you know the difference between effect and affect,” you should not have a problem defining the correct use of affect and effect. However, if you cannot remember the definitions of affect and effect, just remember this simple trick.

The word “affect” starts with the letter “A.” Action also starts with the letter “A.” Action means a verb. You can associate “affect” with verb. If you can remember that, you will be able to differential “effect” as noun. So, it’s crucial to get the spelling right.

When to Use Affect or Effect – Recap Summary

We have discussed throughout the blog how to differentiate between affect and effect. To help you remember all the crucial details about their differences, let’s recap the whole thing.

Affect should be used as the verb in a sentence. The word means “to change” or “to impact.”

Effect is used as noun in a sentence. The word means “the result of a change.”

Even though the affect and effect are used as verb and noun respectively, there are some exceptions to the rule.

Effect can also be used as verb. However, the meaning of the word changes to “to bring about.” Its past and past participle form is “effected”.

Affect can be used as noun, but the meaning is changed to “emotion” or “feeling.”

Affected can be used as adjective, and then its meaning stands “pretentious” or “artificial.”

The difference between “affected” and “effected” is in their meaning and their use as a part of speech.

Hopefully, you can remember the difference between “affect” and “effect” in a sentence from now on, and won’t confuse these words. As you can realise, if you make incorrect use of the words, it can affect your grades, and it can have an effect on your academic career.

Need professional assignment help for error-free content? Look no further

Numerous pairs of words confuse students. If you also have the tendency to confuse between two or more words and feel skeptical about producing a flawless assignment, you can receive necessary assistance from chúng tôi It’s the leading assignment writing company on the internet. And it has all the resources that you may need to present an error-free assignment.

At chúng tôi we have some of the finest academic writers who are not just equipped with necessary skills but also have the knowledge on par with your professors. Also, our experts take several measures to ensure an assignment is free from all the errors. You can also enjoy plenty of other benefits when you avail assignment help from MyAssignmenthelp.com.

Timely delivery of all the assignment orders without compromising with the quality

Enjoy top-notch content which underwent multiple revisions from the experts

No fretting of plagiarism-issues as we always deliver 100% original content

Best deals and discounts on the services that cost lower than others

Get instant support on your queries from our ever-active customer support team

Receive complete rework on your unfulfilled orders at no extra cost

100% confidentiality of your identity, even from the writers

5000+ PhD qualified writers who can cover any topic across 100+ disciplines

You can access thousands of samples and blogs like this at no extra cost from chúng tôi Get started with chúng tôi and give your academic career the boost it needs.

What Is The Difference Between Affect And Effect?

MH Bonham is an award-winning author and editor. Bonham is also the author of more than 50 books as well as thousands of articles.

The words affect and effect are often confused in the English language. Even native English speakers use the two words incorrectly . The difficulty lies that both sound similar and both can be used as nouns and verbs.

Both words come into English from Latin through Old French. Despite the similarities between the two words, the etymology is different. Hence the reason why affect and effect have different usages and different meanings in English.

Etymology of Affect

Affect comes the from Latin verb, afficere, meaning to influence. It entered English through Old French from the Norman Conquest. By the Middle Ages, affect meant to infect or to attack.

Affect also has a second source in Latin that came from Old French. The Latin verb, affectare, means to aspire to, to desire, or to aim at. It eventually became to mean to make pretense of.

However, this is where the etymology gets interesting. Affect also comes from the Latin noun, affectus, meaning a disposition or mood that is caused by external influences.

Do You Know How to Use Effect and Affect?

For each question, choose the best answer. The answer key is below.

Answer Key

Interpreting Your Score

If you got between 0 and 3 correct answers: 0-3: Time to brush up on your grammar.

If you got between 4 and 6 correct answers: 3-6: Okay, you have some idea between effect and affect, but you need to hit the books and study harder.

If you got between 7 and 8 correct answers: 6-8: Threw you a tough two or three, didn’t I? Overall not too bad, but you could stand to review affect and effect a bit more.

If you got 9 correct answers: 8-9: Not bad. Not bad at all. You know the difference between affect and effect, don’t you?

If you got 10 correct answers: 9-10: Are you a grammar Nazi like I am? Goodness! You’ve scored perfect or nearly perfect!

Etymology of Effect

The word effect has a similarly convoluted etymology to affect. It comes into English by way of French as well from a Latin word. In Latin, the noun is effectus, meaning a performance or accomplishment. It gradually came to mean the completion of something or execution. By the late 1400s, it grew to mean the ability to produce an intended result. By the 1500s, the word shifted to mean a result, consequence, or purpose.

However, effect also came to mean something perceived as real, thus creating the word that we use when we say sound effects or stage effects.

To make effect even more confusing, as a verb, effect comes from the Latin word efficere, meaning to accomplish, similar to the noun. It grew to mean to produce as an intended result.

General Difference Between Affect and Effect

The general difference between affect and effect is that affect is most often used as a verb and effect is often used as a noun. However, affect can be used as a noun occasionally and effect can be used as a verb. The etymology of each gives you an idea how the words can be used as nouns and verbs.

Affect as a Verb

When using the word affect as a verb, it means to act on something, to change or alter something. It can also be used to describe a change of a mental state. Examples of using affect as a verb:

The hurricane didn’t affect the coastline, but went out to sea.

His father’s death affected him deeply.

Affect as a Noun

His affect was gloomy after his favorite football team lost.

Buying her lunch and talking about her problems improved her affect considerably.

When using affect as a noun, it describes a particular mental state rather than an action. It is used often in psychology in describing someone’s emotional state. For example:

The effect of the hurricane was catastrophic.

He pushed on the boulder, but his efforts had little effect.

I love going to movies for their special effects.

Effect as a Noun

When using the word effect as a noun, it means a result, consequence, or cause. It may also refer to the ability to change something or influence it. It may also describe something perceived. Examples of these are:

The dark lord effected the final stage of his evil plan.

Sally’s new ideas effected the company’s change from start up to a mid-sized corporation.

Effect as a Verb

Effect can be used as a verb to mean something that changes something or accomplishes something. A few examples of this are:

That movie effected me and I thought about it all day. (Should be affected instead of effected.)

That special affect was something. (Should be effect for affect.)

I don’t know why that effected the dog; he shouldn’t bark. (Should be affected instead of effected.)

Her effect was rather sad. (Should be affect.)

How did that effect you? (Should be affect.)

© 2018 MH Bonham

Improper Use of Affect and Effect

Many people use affect and effect improperly. Here are some examples of improper usage of the word.

MH Bonham (author) from Missoula, Montana on September 26, 2018:

Thank you! Glad you liked it!

Tajwer Shakir on September 26, 2018:

Very well written and explained ma’am! And I scored 7/10 in your quiz too!

Khác Biệt Giữa Affect Và Effect

Nghĩa của Affect

Affect nghĩa là ảnh hưởng hoặc tạo ra sự thay đổi cho một cái gì đó.

Ví dụ:

The tornado affected citizens within forty miles of Topeka.

The medicine will affect your eyesight for at least an hour.

Winning the swimming medal affected Tina’s performance in school, too.

Mẹo ghi nhớ: Affect bắt đầu bằng chữ A, có thể liên tưởng sang từ action(hành động), mà động từ thường chỉ hành động, do vậy affect là động từ.

Nghĩa của Effect

Effect nghĩa là kết quả của một sự thay đổi (hiệu ứng, hiệu quả…).

Ví dụ:

The effect of the tornado was devastating.

You’ll feel the effect of the medication in the next twenty minutes.

Tina’s big win had an effect on her confidence level overall.

Mẹo ghi nhớ: Hãy nghĩ về một câu có cả nguyên nhân ( cause) và kết quả ( effect). Cause kết thúc với một chữ E, effect bắt đầu bằng một chữ E. Do đó, không chỉ nguyên nhân gây ra kết quả, mà chữ E của cause cũng bắc cầu sang chữ E của effect. Điều này giúp bạn nhớ được từ đang nghe là affect hay effect để tránh sai chính tả.

Trường hợp ngoại lệ

Tiếng Anh vô cùng thú vị. Khi bạn đã ghi nhớ affect là động từ và effect là danh từ, bạn nên biết thêm một vài kiến thức khác. Đó là trong một số trường hợp, effect là động từ và affect là danh từ.

– Động từ effect có nghĩa là đem lại, thường xuất hiện cùng những danh từ như change hoặc solutions.

Ví dụ: The protesters wanted to effect change in the corrupt government.

Khi sử dụng effect trong câu này, nó có nghĩa là “to have an effect on change” hoặc “to impact change”.

– Danh từ affect có nghĩa là cảm giác, cảm xúc hoặc một phản ứng cụ thể thuộc về cảm xúc (thường dùng trong y học).

Ví dụ: The patient had a flat affect throughout the therapy session.

– Tính từ affected được sử dụng với ý nghĩa giả bộ, thích khoe khoang, cố tình gây ấn tượng.

Cập nhật thông tin chi tiết về After Effect Là Gì? Học After Effect Không Hề Khó trên website Channuoithuy.edu.vn. Hy vọng nội dung bài viết sẽ đáp ứng được nhu cầu của bạn, chúng tôi sẽ thường xuyên cập nhật mới nội dung để bạn nhận được thông tin nhanh chóng và chính xác nhất. Chúc bạn một ngày tốt lành!